Korona Virüs Sürecinde Vücut Direnci Nasıl Arttırılır ve korunur ?

 

Ülkemizi ve dünyayı hızla ele alan Covid-19 virüsünün vücudumuzda yarattığı hastalıklarla mücadele edebilmek için en önemli şey bağışıklık direncimizin bu virüslere karşı dayanıklı ve güçlü olmasıdır. Bu dönemde sosyal mesafe, maske ve temizlik kurallarına uymamız ne kadar önemliyse, bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besinler tüketmemiz diğer uymamız gereken kurallar kadar önemlidir. Bu virüse yakalanan kişilerin hastalığı geçtikten sonra  Covid-19 hastalığını atlattım psikolojisine kapılıp rahatlamamalı ve iyileşme süresinden sonrada sağlıklı ve bilinçli beslenmelidir.

Sıvı alımına önem verilmelidir
Covid-19 dönemi sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli şey sıvı tüketimidir. İshal, solunum enfeksiyonları ve ateşli hastalıklar hızlı sıvı kaybı yaşattığı için bu sıvı biran önce yerine konulmalıdır. Bağırsak florasını ve bağışıklık direncimizi desteklemek için  probiyotik içerikli kefir, yoğurt ve sirke gibi zengin içerikli besinlerin tüketimine özen gösterilmelidir. Bu süreçte yüksek karbonhidrat ve şeker içerikli besinlerden uzak durulması gerektiğini unutmamalıyız. Fast food ve trans yağlı besinlerden uzak durmalıyız. Uzak durmamız gereken besinlerin tüketiminde yapılan çalışmalar sonucu virüsün bağlanmasını arttırdığı görülmüştür. Su ihtiyacını azaltan kahve ve çay türü şeylerden uzak durulmalı, ihtiyaç duyulursa uygun olabilecek bitki çayları tercih edilmelidir.
D vitamininin önemi
D vitamini bağışıklık sistemimiz, vücut gelişimimiz ve büyüme için yüksek önem taşır. Yağda çözülen vitamin olarak bilinmektedir. Vücutta düşük D vitamini seviyeleri Covid-19 sürecini ağırlaştırmaktadır. Gün içerisinde tükettiğimiz besinlerden yeterli miktarda D vitamini almak  pek de mümkün değildir. D vitamininin en önem kaynaklarından birisi olan güneş ışınlarından gün içerisinde mutlaka faydalanılmalıdır. D vitamini eksikliği olan kişiler gerekli testleri olduktan sonra doktor kontrolünde takviye alabilirler. Yeterli D vitamini alımı vücudumuzu şeker hastalığından, kalp hastalıkları, kanser ve bağışıklık sistemi rahatsızlıklarından korur. Yüksek antioksidan içeren  besinler ( portakal, ıspanak, ananas, kivi, roka, karnabahar, maydanoz ) tüketilmelidir. Mikroplara karşı savaşmak için soğan ve sarımsak tüketimine önem gösterilmelidir. Omega 3 için ceviz ve haftada 3 kere balık tüketilmelidir.
Covid-19 etkisini azaltmak için öneriler
-Fazla yemek tüketiminden kaçınılmalı ve her besinden yeteri miktarda tüketilmeye özen gösterilmelidir.
-Solunum yolunu olumsuz yönde etkileyen sigaradan ve bağışıklık sistemimize kötü etkileri olan alkolden uzak durulmalıdır.
-Doktor kontrolü ve izni olmadan düzensiz şekilde vitamin takviyesi kullanılmamalıdır.
-Güçlü bağışıklık sistemi için günde en az 8-9 saat uyunmalı eğer gece uykunuzu etkilemeyecek ise gün içerisinde de 1-2 saat  kestirmek zinde kalmanızı sağlayacaktır.
- Vücudumuzda biriken toksinlerin atılması için ve bağışıklık sistemine destek olmak için su tüketimine özen gösterilmelidir.
-Covid-19 döneminde öğün atlamamalı ve imkan olursa sağlıklı ara öğünlere yer verilmelidir.
-C vitamini açısından zengin ve bağışıklık sistemini (mandalina, portakal, limon, kivi ) güçlendiren meyveler tüketilmelidir.
-Hastalık döneminde oluşabilen terleme sırasında ıslak kıyafetler değiştirilmelidir. Ara sıra rahatlamak için ılık bir duş almak iyi gelecektir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler
-Oluşan şeker ihtiyacı meyve veya pekmezden karşılanmalıdır.
-Çay tüketimi için yeşil çay ve bazı bitki çayları tüketilmelidir.
-Pirinç yerine bulgur tercih edilmelidir, makarna ve ekmek tercihi normal un yerine kepekli undan yapılanlarından tercih edilmelidir.
-Gün içerisinde acı biber, domates, kinoa, keten tohumu ve biberiye tüketimine önem verilmelidir.
-Bol yeşillik ve limonlu salatalara yer verilmelidir.
-İçerisinde yararlı bakteri bulunduran ev yapımı yoğurt veya ayran tüketilmelidir.
-Protein ihtiyacımızı karşılaması için aşırıya kaçmadan beyaz ve kırmızı et tüketilmelidir.
Önemli 5 mikro besin maddesi
1-Folat: kuşkonmaz, kuru baklagiller, ıspanak
2-Magnezyum: susam, badem, kabak çekirdeği, kinoa, pazı
3-Demir: tofu, ıspanak, brokoli, nohut, mercimek
4-D vitamini: güneş ışınları, mantar
5-A vitamini: kavun, havuç, kuru kayısı, bezelye


Covid-19 sonrası günlük beslenme alışkanlığımıza eklememiz gereken bazı besinler;

Yumurta
Yüksek miktarda zengin ve kaliteli protein içerdiği ve almamız gerek bütün amino asitleri bulundurduğu için tüketilmesi gereken bir besindir. Covid-19 hastalığı sonrası oluşan hücre hasarlarının düzenlenmesinde yardım eder, vücudun artan protein isteğini karşılar. İyi kolesterolü düzenleyip kalp sağlığını korur.

Havuç
Yüksek antioksidan içeriğe sahiptir. Bu antioksidan özelliği bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına destek verir. İçeriğinde bulunan potasyum, A ve K vitamini kan akışını düzenlemede önemli rol oynar. Tansiyon problemi yaşayanlarda olumlu etkilere sebep olur. Şeker ihtiyacının bastırılması için tüketilebilecek bir sebzedir. Salata ve ara öğünlerde mutlaka tüketilmelidir.

Nar
Meyveler arasında en yüksek antioksidan içeriğe sahip olan meyvedir. İçerisinde barındırdığı polifenoller  hücrede oluşabilecek hasarları minimum seviyelerde tutar. Covid-19 hastalığının vücuda verebileceği hasarları azaltır.

Badem
Magnezyum, E vitamini ve lif açısından oldukça zengin bir kuruyemiştir. Antioksidan içeriğiyle bağışıklık sistemine direnç ve dayanıklılık katar. Uyku bozukluğunu düzenlemeye yardım eder. Özellikle çiğ badem tüketilmelidir, kavrulmuş bademin tuz ve  yağ içeriği fazla olduğu için kolesterol ve kilo problemlerini ortaya çıkarabilir.












Yorumlar