Şeker hastalığı nedir ? Şeker hastaları nasıl beslenmelidir ?

 

Diyabet

Dönemin hastalıkları arasında en önde yer almak da olan şeker hastalığı (diyabet) birçok ölümcül hastalığın oluşmasında ilk sırada yer alır ve dünya genelinin her yerinde yaygın olarak görülmektedir. Sağlıklı insanların açlık kan glukoz  seviyeleri 70-100 mg aralığında olmalıdır. Kandaki şeker seviyeleri bu miktarın üzerine çıkması durumu şeker hastalığının belirtilerini gösterir. Herhangi bir durumdan dolayı insülin hormonu üretiminin vücudumuzda yetersiz olması, vücut dokularımızın insüline karşı duyarsızlaşması ve hiç olmaması durumunda oluşan rahatsızlığa Tip 2 diyabet denir.


Şeker hastalığı belirtileri nedir ?

-Ciltte oluşan kuruluk ve kaşıntı.

-Gözlerde bulanıklaşma.

-Yorgun ve halsiz hissetme.

-Doymama hissi ve sürekli yemek yeme isteği.

-Sürekli idrara çıkmak.

-Vücuttaki yaraların geç iyileşmesi.

-İstemsiz oluşan kilo kaybı.

-Ağızın içinde oluşan asetona benzeyen koku.

-Ayaklarda oluşan karıncalanma ve uyuşma.

-Öfke ve sinir atakları geçirme.

-Odaklanma problemleri yaşamak.

-Fazla su tüketme isteği.

Şeker hastalığı nedir

Şeker hastalığının nedenleri nelerdir ?

-Aşırı kilo (obezite)

-Aile bireylerinde şeker hastalığı bulunması

-Yaşın ilerlemesi

-Fazla hareketsiz olmak

-Stres

-Kötü beslenme alışkanlığı

Şeker hastalığının tedavisi nasıl yapılmalıdır ?

-Alkol ve sigara gibi zararlı maddelerin alımı durdurulmalıdır.

-Egzersizi hayatımızın bir parçası haline getirmek.

-Vücudumuzu olması gereken kiloda tutmak.

-Uzmanına danışarak sağlıklı ve düzenli beslenme programı oluşturulup, uygulanmalıdır.

Şeker hastaları nasıl beslenmelidir

Şeker hastaları nasıl beslenmeli ?

-Günlük alınması gereken karbonhidrat, protein ve yağ iyi düzenlenip ayarlanmalıdır. Sadece protein ağırlıklı beslenilmemelidir.

-Toplam 6 öğün (3 ana, 3 ara) beslenme yapılmalıdır. Ara öğünlerde ayran ve meyve mutlaka tüketilmelidir.

-Tüm öğünlerde salata ve tam buğday ekmeğine mutlaka yer verilmelidir.

-Su tüketimi gün içerisinde mutlaka 2.5-3 litre olmalıdır.

-Tatlı ihtiyaçlarını tarçın tüketerek azaltabilirler.

-Sosis, salam, sucuk, iç yağ ve kuyruk yağı gibi ürünleri tüketmekten kaçınılmalıdır.

-Bisküvi, pasta, kek ve tatlı gibi basit şeker ürünlerinden uzak durulmalıdır.

-Hazır paketli gıdalar tuz ve şeker içerdiği için uzak durulmalıdır.






Yorumlar