Kalp sağılığı |
1- Beslenmeye dikkat edilmelidir
Doğru beslenme kavramı insanlar üzerinde diyet yapma etkisi uyandırmamalıdır. Belirli bir süre veya hayatımızın geri kalan döneminde bize zararı olabilecek besinleri günlük tüketimimizden çıkarıp, belirli düzenlemeler yaparak doğru beslenme kavramına adım atmış sayılırız. Doymuş yağ açısından zayıf olan besinler, antioksidan, lif, balık ve tekli doymamış yağ açısından zengin bir beslenme alışkanlığı kalp-damar rahatsızlıkları üzerinde olumlu etkilere yol açar. Omega-3 içerikli besinler damarları genişletir ve kanda oluşabilecek pıhtılaşmayı azalttığı için Omega-3 içeriğine sahip besinlerin tüketiminden kaçınılmamalıdır. Kırmızı et haftada 1-2 kez tüketilmelidir. Taze meyve, sebze ve lif içerikli besinlere gün içerisinde mutlaka yer verilmelidir. Ağır şerbetli ve hamurlu tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Günlük tuz kullanım miktarı 5 gramı geçmemelidir.
Kaçınılması gereken besinler:
-Yağda yapılan kavurma ve kızartmalar
-İçeriğinin ne olduğu bilinmeyen hazır gıdalar
-Margarin, kuyruk yağı, iç yağ ve tereyağı
-Hazır meyve suları ve alkollü içecekler
-İşkembe, böbrek, karaciğer ve beyin gibi sakatat türleri
-Yağlı etler ( salam, sucuk, sosis, pastırma )
-Yüksek yağlı besinler (mayonez, krema, çikolata, kaymak )
2-Egzersiz yapılmalıdır
Günümüz teknolojisinin getirmiş olduğu (araba, asansör, yürüyen merdiven ) gibi günlük hayatımızı kolaylaştıran ama insan sağlığını olumsuz etkileyen yapıtlardan uzak durmadığımız sürece hantallaşıp, kalp-damar rahatsızlıklarına davetiye çıkarmış oluruz. Egzersizi hayatımızın bir parçası haline getirmeli ve en az haftada 4-5 gün egzersiz yapmalıyız. Teknolojinin getirdiği rahatlıktan uzak durarak kendi sağlığımızı daha rahat ve kontrollü bir şekilde kontrol edebiliriz.
3-Fazla kilolardan kurtulmalıyız
Vücutta biriken fazla kilolar yüksek tansiyon riskini arttırır ve bununla beraber kişide kalp yetmezliği, inme ve koroner kalp rahatsızlıkları riskini ortaya koyar. Oluşan fazla kilo damarlarda yağ birikintilerinin oluşmasına neden olur ve kan akışının ritmini bozarak kalp sağlığını tetikler.
4-Sigara bırakılmalıdır
Sigara kullanan kişilerin damarlarında yağ kireç birikimi ve damarın iç yüzey bölgesinde kolesterol oluşumu kolaylaşır. Kandaki akışkanlık seviyelerinin bozulmasına sebep olur. Kötü huylu kolesterol LDL'nin zararlı etkilerini arttırır ve kolaylaştırır.
5-Kan şekeri kontrol altına alınmalı
İyi kontrol altına alınması gerekir aksi taktirde kalp-damar hastalıkları için önemli risk grubunda yer almaktadır.
6-Kalp kontrollerini aksatmayın
Bazı kalp-damar rahatsızlıkları belirti göstermeden gizli gizli ilerleme göstermektedir. Bu gizli belirtileri zamanında kontrol ettirip erken tanı konularak önüne geçmek ancak düzenli kontroller sonucu engellenebilir. Sizde ciddi boyutlarda rahatsızlık yaşamamak için kontrollerinizi aksatmadan yaptırmayı unutmayın.
Kalp sağlığı için tüketilmesi gereken besinler |
Yorumlar
Yorum Gönder