Kalp Sağlığını Korumak İçin Tavsiyeler


Kalp sağılığı
Uzun vadeli ve daha sağlıklı bir yaşam sürebilmek için kalp sağlığımızı koruma altına almamız büyük önem taşımaktadır. Yaşam tarzımıza yapacağımız küçük ama faydalı değişiklikler  hem genel hem de kalp ve damar sağlığımızı koruyarak rahat hayat sürdürmemizi mümkün kılar.


1- Beslenmeye dikkat edilmelidir

Doğru beslenme kavramı insanlar üzerinde diyet yapma etkisi uyandırmamalıdır. Belirli bir süre veya hayatımızın geri kalan döneminde bize zararı olabilecek besinleri günlük tüketimimizden çıkarıp, belirli düzenlemeler yaparak doğru beslenme kavramına adım atmış sayılırız. Doymuş yağ açısından zayıf olan besinler, antioksidan, lif, balık ve tekli doymamış yağ açısından zengin bir beslenme alışkanlığı kalp-damar rahatsızlıkları üzerinde olumlu etkilere yol açar. Omega-3 içerikli besinler damarları genişletir ve kanda oluşabilecek pıhtılaşmayı azalttığı için Omega-3 içeriğine sahip besinlerin tüketiminden kaçınılmamalıdır. Kırmızı et haftada 1-2 kez tüketilmelidir. Taze meyve, sebze ve lif içerikli besinlere gün içerisinde mutlaka yer verilmelidir. Ağır şerbetli ve hamurlu tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Günlük tuz kullanım miktarı 5 gramı geçmemelidir.

Kaçınılması gereken besinler:

-Yağda yapılan kavurma ve kızartmalar

-İçeriğinin ne olduğu bilinmeyen hazır gıdalar

-Margarin, kuyruk yağı, iç yağ ve tereyağı

-Hazır meyve suları ve alkollü içecekler

-İşkembe, böbrek, karaciğer ve beyin gibi sakatat türleri

-Yağlı etler ( salam, sucuk, sosis, pastırma )

-Yüksek yağlı besinler (mayonez, krema, çikolata, kaymak )

2-Egzersiz yapılmalıdır

Günümüz teknolojisinin getirmiş olduğu (araba, asansör, yürüyen merdiven ) gibi günlük hayatımızı kolaylaştıran ama insan sağlığını olumsuz etkileyen yapıtlardan uzak durmadığımız sürece hantallaşıp, kalp-damar rahatsızlıklarına davetiye çıkarmış oluruz. Egzersizi hayatımızın bir parçası haline getirmeli ve en az haftada 4-5 gün egzersiz yapmalıyız. Teknolojinin getirdiği rahatlıktan uzak durarak kendi sağlığımızı  daha rahat ve kontrollü bir şekilde kontrol edebiliriz.

3-Fazla kilolardan kurtulmalıyız

Vücutta biriken fazla kilolar yüksek tansiyon riskini arttırır ve bununla beraber kişide kalp yetmezliği, inme ve koroner kalp rahatsızlıkları riskini ortaya koyar. Oluşan fazla kilo damarlarda yağ birikintilerinin oluşmasına neden olur ve kan akışının ritmini bozarak kalp sağlığını tetikler.

4-Sigara bırakılmalıdır

Sigara kullanan kişilerin damarlarında yağ kireç birikimi ve damarın iç yüzey bölgesinde kolesterol oluşumu kolaylaşır. Kandaki akışkanlık seviyelerinin bozulmasına sebep olur. Kötü huylu kolesterol LDL'nin zararlı etkilerini arttırır ve kolaylaştırır.

5-Kan şekeri kontrol altına alınmalı

İyi kontrol altına alınması gerekir aksi taktirde kalp-damar hastalıkları için önemli risk grubunda yer almaktadır.

6-Kalp kontrollerini aksatmayın

Bazı kalp-damar rahatsızlıkları belirti göstermeden gizli gizli ilerleme göstermektedir. Bu gizli belirtileri zamanında kontrol ettirip erken tanı konularak önüne geçmek ancak düzenli kontroller sonucu engellenebilir. Sizde ciddi boyutlarda rahatsızlık yaşamamak için kontrollerinizi aksatmadan yaptırmayı unutmayın.

Kalp sağlığı için tüketilmesi gereken besinler

-Kalp sağlığına iyi gelecek bazı besinler

-Gün içerisinde tüketilecek 2 fincan kahve içerisinde bulundurduğu bileşenler sayesinde kalp krizi riskini azaltır. (kremasız ve şekersiz )

-Tekli doymamış yağ asidi bakımından zengin içeriğe sahip olan avokado  kolesterolü düşürmekle birlikte  kan basıncı seviyelerini düzenleyerek kalp sağlığını korumaya yardım eder.

-Yüksek antioksidan içeren yeşil çay gün içerisinde 3-4 bardak tüketildiği zaman oluşabilecek kalp-damar rahatsızlıklarını minimum seviyelere indirir.
-Tekli doymamış yağ açısından zengin içerikli ve diyetlerin vazgeçilmezi olan zeytinyağı  kan şekeri düzeyini ve kan kolesterol düzeyini azaltıp, dengeler.
-B vitamini ve lif açısından zengin olan (mercimek, kuru fasulye, nohut ) kuru baklagiller kan şekerini dengeler ve kalp-damar sağlığını korur.
-Sağlıklı yağ asitleri ve lif açısından zengin olan (ceviz, badem, fındık ) kuruyemişler kalp sağlığını korur. (tuzsuz olarak tüketilmelidir )
-Omega-3 açısından zengin olan balık tüketimi, damarlarda oluşan tıkanıklığı ve düzensiz kalp atışlarını dengeler



Yorumlar