Zencefilin faydaları nelerdir ?

 

Kiminin evinden eksik etmediği, kiminin ise görüntü ve kokusundan dolayı hep uzak durmayı tercih ettiği zencefil, dünyanın en çok bilinen ve en çok tüketilen baharatıdır. Zencefilin ana vatanı asyadır. Zencefil lif, protein ve karbonhidrat açısından zengindir. Peki zencefilin faydaları nelerdir ?


Mide bulantısını hafifletmeye yardımcı olur

Zencefil hamilelik dönemlerinde kusma ve mide bulantısı tedavilerinde  yardımcı olduğu araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır. Kemoterapi alan kanser hastalarının kusma ve mide bulantılarını hafiflettiği için bu baharat yararlanabilirler. Migren tedavisinde de etkili rol oynar.

Sindirime faydalıdır

Zencefil vücudumuza aldığımız gıdaların mineral ve besin emilimini arttırır. Araştırmalar sonucu zencefilin sindirim aşamalarının kolaylaştırıcı etkileri olduğu görülmüştür. Yemekten sonra vücudumuzda yükselen şeker seviyesini azaltmaya neden olur. Vücut sıcaklığımızı arttırarak vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. 

Aşırı gaz birikmesini önler

Vücutta biriken aşırı gaz kişiyi rahatsız etmekle birlikte içeride hassas olan organlarımıza baskı uygular. Zencefil aşırı derecede gaz giderici olduğu için küçük bir parça çiğnememiz biriken gazın vücuttan atılmasına yardım edip, gazın tekrar birikmesini önler.

Astımı hafifletir

Solunum hastalıkların da tedavi amaçlı geleneksel ilaç olarak kullanılır. İçerisinde bulundurduğu zerumbone bileşeni astımı rahatlatmada yardım eder.

Kilo vermede yardımcı olur

Yapılan çalışmalar zencefilin açlığı azalttığı ve yağ yakımına yardımcı olduğu görülmüştür.

Zencefilin kalp ve solunuma faydaları

Düzenli zencefil kullanımı kalp krizi ve inme riskini azalttığı görülmüştür. Kötü kolesterolü düşürür. Zencefil yağının nefes darlığı üzerinde olumlu etkileri görülmüştür.

Enfeksiyona karşı önlem alır

Zencefil kullanımı bağışıklık sistemimizi güçlendirerek enfeksiyonlara karşı verilen tepkilerin hızlanmasını sağlar. Mantar enfeksiyonlarına karşı savaşta en etkili bitki olduğu bilinir. Gıda zehirlenmesi durumunda tüketilmesi düzelmeye yardımcı olur.

Zencefil kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

- 2 yaşından küçük çocukların kullanması önerilmez.

- Günlük kullanım miktarı 4 gramdan fazla olmamalıdır.

- Yapılan zencefil karışımları bir anda değil gün içerisinde tüketilirse daha faydalı olacaktır.

-Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin kullanması tavsiye edilmez.

-Hamilelik döneminde doktor kontrolünde kullanılmalıdır aksi taktirde düşük yapmaya yol açabilir.

-Kan sulandırıcı özelliği olduğu için cerrahi işlem öncesinde alımı durdurulmalıdır.

-Fazla zencefil kullanımı deride döküntülere ve ritim bozukluğuna neden olabilir.











Yorumlar