Kekiğin faydaları nelerdir ?

 

Sağlık açısından çok faydalı olan kekik bitkisi genellikle ormanlık ve çimenlik alanlarda yetişir. Kendine has bir kokuya sahip olan kekik birçok yemekte baharat olarak kullanılır. Mineral ve vitamin bakımından etkili ve güçlü  bir baharattır. Parfüm, ilaç ve diş macunu gibi pek çok kullanım alanı vardır.

Kekiğin besin değeri

Yüksek besin değerine sahip olan kekik baharatı içerisinde; selenyum, demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, bol miktarda E,A,K,C vitamini içermekte olan kekik B-kopmleks ve folik asit vitamini deposudur.

Kekik yağı

Bu yağı kekikten kendinizde üretebilirsiniz veya aktarlardan da alabilirsiniz. Kekik yağı saç kremi, şampuan, ağız bakım ürünlerinde ve cilt bakım ürünlerinde kullanılır.

Kekik yağının ve kekiğin faydaları


Kalp sağlığını korur

Kolesterol seviyesini dengeleyip, düşürmeye yardımcı olur. yüksek tansiyonumuzun kötü etkilerini azaltır. Ateroskleroz (damar sertliği ) sorununun ilerlemesinin önlemini alır. Kalp sağlığımızı korur. Düşük tansiyon hastalarının kan basıncını dengeler.

Kansere karşı korur

Başta kolon kanseri olmak üzere pek çok kansere karşı bireyi korur. Kanser hücrelerinin daha fazla alana ulaşmasını önler. Yapısında bulunan karvakrol, lutein, ursolik asit, oleanolik asit bileşenleri kanser hücresi oluşumunu engeller. İltihapı önlemek için ve gut hastalığı tedavisinde kekikten faydalanılabilir.

Ağız sağlığını korur

Kekik yağı antibiyotik ilaçlarına ve bakterilere karşı dirençli olduğu için ağız sağlığını korur. Antiseptik özelliğe sahip olan kekik yağı diş eti kanamasına, diş çürümesine, diş plaklarına ve diş eti iltihaplanmasına karşı etkilidir.

Öksürüğe iyi gelir

Kekik çayı astım ve bronşit belirtilerini giderir ve etkili bir balgam sökücüdür, öksürüğü hafifletme etkisi vardır.

Göz sağlığını korur

Kekik A vitamini yönünden zengin olduğu için  gece körlüğü sorununa karşı bireyi koruyucu etkisi vardır.

Bağışıklık sistemini korur

C ve A vitamini açısından zengin bir besin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirip, korumasına yardım eder. Nezle, grip gibi enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltır. Kekik yağı yaralara uygulanırsa yaranın iyileşme süresini kısaltır.

Sindirim sistemini sorunlarını önler

Kekik yağı vücudumuzda bulunan zararlı maddelerin ve toksinlerin atılmasına katkıda bulunur. Düzenli tüketiminde gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi rahatsızlıkları azaltır. Bağırsak kramplarının azalmasında önemli rol oynar.

Kekik yağının başka faydaları

-Bireylerin kilo vermesine yardımcı olur.

-Böcek ısırıklarında tedavi edici özelliği vardır.

-İçeriğinde bulunan demir sayesinde kemik ve kas gelişimine yardım eder.

-Beyin sağlığını destekler.

-Daha düzenli uyku çekmenize yardım eder. 

Kekik çayının zararları

-Kekik çayı hamilelik döneminde hipertansiyon ve düşüğe sebep olabilir.

-Kekik bazı alerjik reaksiyonlar gösterebilir.

-Kalp durması ve koma gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.






Yorumlar