Kabakgiller ailesinin bir üyesidir. Tek yıllık bir meyve olan karpuz büyük ve top şeklinde meyvelerden oluşmaktadır. Sulu ve tatlı bir meyvedir. İçeriğinin % 92'si sudan oluşur. Karpuz 2-10 kilo arasında olmaktadır.
Karpuzun faydaları nelerdir:
-Susuzluğu gidermek için alternatiftir.
-Tansiyonumuzu kontrol altına alıp, kan basıncımızı düzenler.
-Vücudumuzda yağ depolanmasını önler.
-Saç hücrelerinin gelişmesinde ve cildin nemli kalmasında etkilidir.
-Kas ağrılarını azaltmada etkili rol oynar.
-Lif içerikli olduğu için sindirimi düzenleyip, hazımsızlığı ve kabızlığı önler.
-Streslenmeyi azaltıp, kalp sağlığını korumada rol oynar.
-Sürekli baş ağrısı çeken kişiler için karpuz tüketimi baş ağrısının giderilmesinde etkilidir.
-Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar.
-İçerdiği mineral ve vitaminler sayesinde kanserin oluşumunu önler.
-Yüksek derecede antioksidandır.
-Karpuz tüketimi gün içerisindeki meyve tüketim miktarını karşılar.
Karpuzun içerisindeki vitaminler nelerdir ?
Besleyici özelliği yüksek olan karpuz içerisinde C ve A vitamini ile demir, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum ve bakır minerallerini bulundurur. İçerisindeki vitaminler ise B1, B3,B6,B5,C ve A vitaminleri bulundurur.
Karpuzun bazı besin değerleri nelerdir?
100 gram karpuzun içeriği şunlardır;
Su: 91,45 gr
Protein: 0,6 gr
Enerji: 30 kcal
Karbonhidrat: 7,6 gr
Kolesterol: 0 mg
Toplam yağ: 0,15 gr
C vitamini: 8,1 mg
A vitamini: 569 IU
Sodyum: 1 mg
Potasyum: 112 mg
Kalsiyum: 7 mg
Karpuzun zararları nelerdir ?
-Fazla karpuz tüketimi gaz oluşumuna sebep olur.
-Aşırı karpuz tüketimi kan basıncı seviyesini düşürür.
-En büyük yan etkilerinden biriside ishale yol açmasıdır.
-Böbrek hastalarının karpuz tüketmeden önce doktorlarına danışması önemlidir.
-İçerisinde bulundurduğu yüksek şeker miktarı, kilo alımına sebep olur.
-Yüksek derecede su içerdiği için mide şişkinliğine yol açar.
Yorumlar
Yorum Gönder