Karpuzun Faydaları Nelerdir ? Karpuzun Vücuda Yararları Nedir ?

 

Kabakgiller ailesinin bir üyesidir. Tek yıllık bir meyve olan karpuz büyük ve top şeklinde meyvelerden oluşmaktadır. Sulu ve tatlı bir meyvedir. İçeriğinin % 92'si sudan oluşur. Karpuz 2-10 kilo arasında olmaktadır.

Karpuzun faydaları nelerdir:

-Susuzluğu gidermek için alternatiftir.

-Tansiyonumuzu kontrol altına alıp, kan basıncımızı düzenler.

-Vücudumuzda yağ depolanmasını önler.

-Saç hücrelerinin gelişmesinde ve cildin nemli kalmasında etkilidir.

-Kas ağrılarını azaltmada etkili rol oynar.

-Lif içerikli olduğu için sindirimi düzenleyip, hazımsızlığı ve kabızlığı önler.

-Streslenmeyi azaltıp, kalp sağlığını korumada rol oynar.

-Sürekli baş ağrısı çeken kişiler için karpuz tüketimi baş ağrısının giderilmesinde etkilidir.

-Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar.

-İçerdiği mineral ve vitaminler sayesinde kanserin oluşumunu önler.

-Yüksek derecede antioksidandır.

-Karpuz tüketimi gün içerisindeki meyve tüketim miktarını karşılar.

Karpuzun içerisindeki vitaminler nelerdir ?

Besleyici özelliği yüksek olan karpuz içerisinde C ve A vitamini ile demir, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum ve bakır minerallerini bulundurur. İçerisindeki vitaminler ise B1, B3,B6,B5,C ve A vitaminleri bulundurur.

Karpuzun bazı besin değerleri nelerdir?

100 gram karpuzun içeriği şunlardır; 

Su: 91,45 gr

Protein: 0,6 gr

Enerji: 30 kcal

Karbonhidrat: 7,6 gr

Kolesterol: 0 mg

Toplam yağ: 0,15 gr

C vitamini: 8,1 mg

A vitamini: 569 IU

Sodyum: 1 mg

Potasyum: 112 mg

Kalsiyum: 7 mg

Karpuzun zararları nelerdir ?

-Fazla karpuz tüketimi gaz oluşumuna sebep olur.

-Aşırı karpuz tüketimi kan basıncı seviyesini düşürür.

-En büyük yan etkilerinden biriside ishale yol açmasıdır.

-Böbrek hastalarının karpuz tüketmeden önce doktorlarına danışması önemlidir.

-İçerisinde bulundurduğu yüksek şeker miktarı, kilo alımına sebep olur.

-Yüksek derecede su içerdiği için mide şişkinliğine yol açar.




Yorumlar