Balın faydaları nelerdir ? Bal neye iyi geliyor ?

 

Bal , bal arılarının yaptığı altın renginde  kalın ve tatlı bir sıvıdır. 5.000 yıldan beridir tıp da kullanılmaktadır, cilt bakım ve güzellik ürünlerinde bileşen olarak kullanılmaktadır. Bal, glikoz ve fruktoz gibi şekerlerden hariç sodyum klorür, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyum gibi mineral bakımından zengin besindir. Vitamin bakımından bakılırsa B1,B2,B5,B3,B6,C vitaminlerini bulundurur.

Balın faydaları nelerdir ?

*Yapılan araştırmalar sonunda balın ishalin süresini ve şiddetini azalttığı görülmüştür

*Bal, mide ve yemek borusunu kaplar sindirilmemiş gıdaların ve mide asidinin yukarı akışını yavaşlatıp, reflü rahatsızlığı riskinin azaltır.

*Bağışıklık sistemimizi güçlendirir, enfeksiyonlara karşı direnç sağlar.

*Şeker kullanmak yerine doğal tatlandırıcı olarak kullanılabilir.

*Doğal antiseptik olarak geleneksel ilaçlarda kullanılır.

*Beyni güçlendirir.

*Kanser riskini önleyip, ilerlemesinin durdurulmasında rol oynar.

*Enerji ve güç vericidir. Karbonhidrat içeriği yüksektir.

*Sporcular için performans ve dayanıklılık oranını arttırır.

*Bal, cilt hastalıklarını, yanıkları ve yaraları iyileştirmede yardımcı olur.

*Ilık suyla tüketildiği zaman vücudumuzda depolanmış yağların sindirilmesinde yardımcı olur.

*Demir eksikliğinin giderilmesine yardım edip, kırmızı kan hücrelerinin sayısını yükseltir.

*Alerji belirtilerinin azalmasını sağlar.

Balın besin değeri

100 gram balda yaklaşık olarak 0.4 gram protein, 16 gram su ve 81 gram karbonhidrattan oluşur. Balın temelini karbonhidrat oluşturur. Bu da günlük ihtiyacımız olan enerji ihtiyacını karşılar. Bal işlem görmüş şekerler gibi kandaki şeker oranını yükseltmez ve kilo aldırmaz.

Karakovan balı

Bilinen en eski bal üretim şeklidir. Arılar kendi peteklerini kendisi oluşturup kendisi doldururlar. Karakovan ismi arıların salgıladıkları sıvının koyu olmasından gelir. Anzer balından sonra en faydalı olan bal türüdür.

Anzer balı

Bilinen en faydalı baldır. Rize de üretilen bu balın içeriğinde binlerce çiçekten alınan tomurcuk bulunur. Sporcular sıklıkla bu balı tercih eder. Sinir hücrelerini yenileyip, ileri yaşlarda unutkanlık riskinin önüne geçer.

Gerçek bal nasıl anlaşılır ?

Gerçek balın tadına, rengine ve kokusuna bakarak siz değil uzmanların bile anlaması imkansız bir durumdur. Gerçek bal ancak laboratuvar ortamında yapılan testler sonucu anlaşılabilir.

Bal kullanımı kimlere önerilmez ?

Bal faydalarını her insanda göstermeyebilir. Özellikle fazla kilolu bireylerin ve şeker hastalarının tüketmesi önerilmez. Fazla bal tüketimi kusma, yüksek ateş ve baş dönmesi gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Fazla tüketimi kişilerde kilo almaya yol açabilir. 1 yaşından küçük çocuklara bal tüketimi önerilmez.


Yorumlar